SCHOON ZWEMWATER MET OZON

SCHOON ZWEMWATER MET OZON

Zwemwater moet voldoen aan de hoogste kwaliteitsei­sen. Hoger dan die voor drinkwater omdat eventueel aanwezige schadelijke stoffen ook via de huid en de luchtwegen in het lichaam kunnen doordringen. Alleen door toepassing van ozon is de

biologische veiligheid van het water gegaran­deerd en wordt tegelijkertijd het milieu volledig ontzien. Het is op termijn ook bedrijfseconomisch de beste oplos­sing voor de zuiveringsproblematiek.

Met ozon geconditioneerd zwemwater tast de slijmvlie­zen niet aan en zorgt zowel in als boven het bassin voor een optimaal ‘zwemkli­maat’ en trekt daardoor meer bezoe­kers.

 

Om deze redenen volgen steeds meer Nederlandse exploi­tanten van zwembaden het voorbeeld van hun Duitse colle­ga’s en renove­ren de zuiveringsinstallatie met ozon.

 

Zwemwater, met name het water in subtropische zwempara­dijzen, is een ideale omgeving voor de ontwikkeling van ziektekiemen en andere micro-organismen. Mede daarom moet zwemwater aan hogere kwaliteitseisen voldoen dan drinkwa­ter

Oxydatie

Organische stoffen vormen het voed­sel (substraat) voor bacte­riën, schim­mels, gisten en andere micro-orga­nismen. Dit voedsel wordt verwijderd door uitvlokking, filtratie en oxydatie (verbranding). Bij behandeling met chloorprodukten gebeurt dat in het zwembad. De verbranding met be­hulp van ozon (O3) wordt het water in een gesloten systeem gereinigd en gedes­infecteerd. Pas daarna komt het bio­logisch veilige water terug in het bas­sin. Voor veiligheids-desinfec­tie wordt vervolgens – in uiterst lage concentra­tie – chloor toegevoegd.

Behandeling met ozon voorkomt de vorming van schadelijke chloorver­bindingen. Een ozon-generator werkt direct en produ­ceert exact wat nodig is voor schoon en veilig zwemwater.

 

Grootse HOTWIRLPOOL 37 oC in de wereld met Ozone.
klik op deze link voor het verschil toen er nog geen ozon werd gebruikt!!

 

Verschillen

Ozon werkt beter en sneller dan chlo­or. Bij behandeling met chloor of chloorverbindingen is bij een concen­tratie van 0,5 gr/m3 een contacttijd nodig van 1,5 uur. Bij een concentra­tie van 0,1 gr chloor/m3 is de con­tact­tijd 3 uur. Ozon werkt direct. Een concentratie van 0,01 gr ozon/m3 heeft in twee minuten alle schadelij­ke organismen uit het water verwij­derd.

Kosten

Reiniging met ozon is goedkoper en zorgt voor een schone verbranding. De produktie van één kg ozon in een, bij de filterinstallatie geplaatste, ozon­generator bedraagt inclusief afschrij­ving maximaal  5,-. Natrium-hypo­chloriet (bleekwater) kost per kilo minimaal  0,30. Uitgaande van een chloor-con­centratie van 0,5 gr/m3 is voor het zelfde resultaat echter 30 maal zo weinig ozon no­dig. Hierdoor kost desinfectie met ozon per saldo bijna de helft van behandeling met chloor.

Een belangrijke bedrijfseconomische reden om bij nieuwbouw of vervan­ging van de installatie voor ozon te kiezen.

Het milieu

De tweede, minstens zo belangrijke reden om af te stappen van waterbe­handeling met chloor of chloorpro­dukten is de zorg voor ons milieu. Chloorverbindingen zijn direct ver­antwoordelijk voor de afbraak van de beschermende ozonlaag. Toepassing van chloor maakt het afvalwater van zwembaden ongeschikt voor gebruik als drinkwater. Zwembaden vallen ook onder de regels voor lozing van afvalwater en moeten voldoen aan steeds strengere milieu-eisen. De heffingen op het lozen van (gechlo­reerd) suppletiewater) zal in de komende jaren minimaal verdub­belen.

De gezondheid en veiligheid

Toevoeging van chloor aan zwemwa­ter is niet alleen schadelijk voor het milieu. Chloor reageert met organi­sche stoffen die afkomstig zijn van de zwemmers. Een deel van deze ge­chlo­reerde stoffen is kankerver­wek­kend. Door toepassing van ozon als oxydatie- en desinfectiemiddel voldoet een zwembad ook aan de toekomsti­ge, veel strengere eisen ten aanzien van de kwaliteit van het zwemwater, die nu reeds in veel andere Europese landen gelden. Minimaal gebruik van chloor vermin­dert de risico’s. Zowel in het zwem­bad als

Het zwemplezier

Zeker bij drukke dagen is het – voor het bacterie-vrij houden van het water – noodzakelijk de chloor-dose­ring te verhogen. Zuivering met chloorprodukten leidt tot pijnlijke ogen en een penetrante geur van chloor en gechloreerde koolwater­stoffen (waar­onder chloroform). Zwembaden met een ozon-installatie kennen dat pro­bleem niet en zullen daardoor veel meer bezoe­kers trek­ken.

Zwemmers kiezen immers voor zwemwater in plaats van bleekwater!

Hergebruik

Lozingsheffingen, de steeds stijgen­de kosten van drinkwater en de ener­gie zullen de exploitatiebegroting van een zwembad negatief beïnvloe­den. Nieuw water en nieuwe lucht in het zwembad zullen steeds op de juiste temperatuur gebracht moeten wor­den. Het is daarom van belang die zuiveringsinstal­latie te kiezen, die maximaal hergebruik van water en lucht mogelijk maakt.

Bij toepassing van ozon is het water­verbruik per zwemmer maximaal 15 liter. bij chloor is dat minimaal 30 liter. Door de aangename tempera­tuur kan volstaan worden met minder ventila­tie.

Dit levert een extra besparing op van enkele tienduizenden euro’s  per jaar.

De apparatuur: elektrolyse van lucht

Kwaliteit kost geld. Een ozongenera­tor doet veel meer en vergt een rela­tief forse investering. De produk­tie van ozon is echter vele malen goed­koper dan de aankoop van chloor. De grond­stof (zuurstof uit de lucht) is immers gratis! Een ozon-installatie is vrijwel onderhoudsvrij en heeft een lange levensduur.

Bij de huidige kosten voor chloorpro­dukten, energie en water, en de huidi­ge milieuheffingen verdient deze in­vestering zich snel terug. Daarbij zorgt de verbeterde atmo­sfeer voor hoge bezoekersaantallen en daardoor meer inkomsten.

De consultants van Blue Fish willen graag samen met u een investerings- en exploitatiebegroting opstellen

Plaats een reactie