Ongezond maar energie zuinig zwembad in Almelo, en andere steden. Duik er eens in .!?

Bij veel gemeenten is inmiddels de technische levensduur van het zwembad ten einde. Zij staan nu voor de keuze om een nieuw bad te bouwen, te renoveren of om ermee te stoppen.

Waarom stoppen soms beter is blijkt uit het volgende resumé.

Wie dit artikel heeft gelezen begrijpt waar er ruimte is voor verbeteringen.

Zwembaden zijn al tientallen jaren een financiële molensteen om de nek van vele (noodlijdende) gemeentes. Nauwelijks is de gemeente Almelo weg onder het juk van de financiële curatele van de provincie Overijssel of het begint weer te smijten met geld.

Hierbij spelen allerlei overwegingen een rol. Helaas is er nog steeds sinds 09-06-1990 ! Toen er ergens op pagina 6? Een artikel verscheen in de telegraaf geen aandacht voor de gezondheid en die effecten die zwemmen ook heeft.

Inmiddels zijn de eerste badmeesters en …. Bekend met de diagnose OPS dat is dezelfde ziekte die schilders ook hebben als ze voortdurend met oplosmiddelen hebben gewerkt doe toen nog in verf zaten.

de 3 infogramen schetst voor iemand die niet de aandacht kan opbrengen om dit betoog te lezen en te begrijpen hoe aan het einde van dit proces de gevolgen voor de mens en het milieu en de portemonnee zijn

Het probleem maar ook de oplossing ! Is veroorzaakt door dat Chloor reageert door mengen en roeren ook tot onderandere chloroform. En …. de inmiddels vele andere bij producten van het gebruik van dit middel. Dit is het resultaat van het literatuur onderzoek van de Universiteit van Twente uit 1990.

Chloroform wordt gebruikt als model stof. Maar tegenwoordig zitten er ook andere zeer zorgwekkende stoffen in het drinkwater die via de huid veel sneller worden opgenomen. De toegelaten sterktes voor DRINK water consumptie liggen vele malen lager dan die van chloroform . Grofweg praten en dan over een factor 1000!

Zwemwater moet voldoen aan de hoogste kwaliteitsei­sen. Hoger dan die voor drinkwater omdat eventueel aanwezige schadelijke stoffen ook via de huid en de luchtwegen in het lichaam doordringen. En ook het immuun systeem verzwakken weten we nu sinds de Corona crises .

Telegraaf 1990 !

Energiezuinig bad een bliksem afleider voor het echte probleem uitdaging.

De nieuwbouw gaat in totaal 21 miljoen euro kosten en komt daarmee op het lijstje van grootste investeringen ooit in Almelo. Toch is het geld geen probleem. Omdat de jaarlijkse exploitatiekosten van het zwembad na nieuwbouw een stuk lager komen te liggen, volgens de berekeningen van het gemeentebestuur. Die heeft de fout gemaakt dat er niet is gekeken naar de technische installatie om het water en de lucht in een goede kwaliteit te houden. Op dit gebied bestaan er namelijk geen wettelijke kaders, en zijn exploitanten overgeleverd aan de markt werking waarvan inmiddels aangetoond is dat die gefaald heeft, omdat er geen duidelijke krijtlijnen wettelijk kaders zijn. Het probleem wordt nog erger omdat volgend jaar zwembaden in de nieuwe omgeving’s wet vallen en zelf een inventarisatie moeten maken van de risico’s, en de veiligheid. De bad juffrouw Heeft daar geen verstand van, en zal die ook nooit krijgen omdat ze goed is in andere zaken. Zij of hij moet daarvoor weer die kennis elders inkopen bij andere commerciële adviesorganisaties. Die kosten en vooral die gevolgen zijn nog niet meegenomen in dit nieuwe zwembad.

Hoeveelheid chloroform in water en op verschillende nivo,s boven het zwembad

Het huidige verouderde bad slurpt energie. In een jaar wordt er 500.000 kuub gas in de ketels verstookt. Het duurzame, nieuwe bad wordt bijna energieneutraal. Dat scheelt een paar ton. Ook qua onderhoud zal nieuwbouw veel voordeliger uitpakken. Evenals het beheer van een efficiënter nieuw bad.

Het energieverbruik wordt voornamelijk bepaald door de waterverversing van zwemmers. Per uur ververst een zwembad het minimaal 30 tot wel 80 l water per zwemmen per uur. Wanneer men over een goede zuivering beschikt is het mogelijk om veel minder dan 15 liter water per zwemmer te verversen. Dat is aan het begin van de pijpleiding de beste manier om met weinig middelen geen achteraf oplossingen te bedenken.

Deze maand presenteerde de gemeente almelo de definitieve plannen voor het zwembad. Het nieuwe complex heeft straks vijf nieuwe zwembaden: twee buitenbaden en drie overdekte zwembaden. Toegevoegd in een laat stadium zijn een 25-meter buitenbad en een peuterbad binnen van 10 bij 12 meter, met beweegbare bodem.

Het extra buitenbad komt er na een actie van een groep fanatieke zwemmers. Een petitie leverde meer dan 500 handtekeningen op. Het gemeentebestuur ging uiteindelijk overstag omdat de extra kosten van een tweede buitenbad relatief laag zijn. Zwemmers zijn blij. Bij de seizoensopening van het buitenbad, vorige week, werd de champagne ontkurkt.

Glijbanen en horeca maar geen aandacht voor de waterkwaliteit

In het spiksplinternieuwe bad is straks veel meer te beleven. Er komen glijbanen, een interactief geluid- en lichtsysteem, een bubbelbad, stoomcabine en horecafaciliteiten. Daardoor gaat het zwembad meer bezoekers trekken, verwacht het gemeentebestuur. Dat zal weer de exploitatie ten goede komen.

Als oud Almeloer herinner ik mij nog de tijd dat je op afspraak! Naar het toen spiksplinternieuwe nu meer dan 50 jarige zwembad ging. Je kreeg dan een rood bandje om je pols met een nummer. Dat stelde je in de gelegenheid om gedurende een uur je baantjes te trekken. Daarna klonk door de luidsprekers het bevel van badmeester Rijsemus dat de nummers 36 tot en met 138 het zwembad moesten verlaten, om ruimte te maken voor de volgende gasten. Dat systeem om de veiligheid en hygiëne te waarborgen was nog niet zo slecht bedacht door onze grootouders.

Net als de rioolwaterzuivering van Almelo heeft de zuivering van het oude sportpark een bepaalde capaciteit. Dit vertaalt zich in de waterverversing waarmee uiteindelijk alle plooien glad gestreken kunnen worden.

In de huidige situatie moet de gemeente ongeveer een miljoen euro per jaar bijpassen. Met te verwachten méér bezoekers, en een wat duurder zwemkaartje, is het exploitatietekort van het

nieuwe zwembad becijferd op 550.000 euro. DENKT MEN !

Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst blijkt. Ook de gemeente Almelo heeft dus decennialang € 1.000.000 per jaar te veel uitgegeven. Een bijstand uitkering voor een vrijgezel kost de gemeente bruto ca 18000 euro ? per jaar

Daar komen dan nog de kosten voor de volksgezondheid boven op, niet alleen voor het personeel maar ook van de mensen die regelmatig baantjes trekken. Via de huid adsorbeert kleeft in korte tijd een grote hoeveelheid niet meer biologisch afbreekbaar verbindingen . Door de Corona crisis weten we dat die zeer zorgwekkende stoffen ook het immuunsysteem aantasten waardoor ook de corona een of meer kansen krijgt . Dat geldt niet alleen voor chloroform, maar is net zoals de vele andere zeer zorgwekkende stoffen van A tm z die ook al in het DRINK water zitten .

Voor zwemwater geld NOG STEEDS geen drempelwaarde van deze zeer zorgwekkende stoffen!

Het mag er eenvoudig niet inzitten.

omdat de mens net als een stof doekje via zijn huid een cocktail van deze ULTRA lage hoeveelheden SNEL opneemt in zijn lichaam.

Chloroform is slechts een model component, met een beetje gezond verstand, logica en kennis van het menselijk lichaam samen met een beetje natuurkunde en scheikunde u zelf ook wat de risico’s zijn.

Geen paniek .!?

Ontegenzeglijk heeft beweging en ook zwemmen voordelen, maar het is tegenwoordig wel zo netjes om het complete plaatje te presenteren en de mensen ook te wijzen net als met alcohol, roken enzovoort dat er helaas ook risico’s verbonden zijn aan zwemmen. Mensen kunnen dan zelf een BEWUSTE keuze maken op welke wijze de dagelijkse hoeveelheid beweging krijgt . Dat kan volgens professor Erik Scherder ook via een ommetje door met een ruime boog om een zwembad te lopen . Zo ontwijkt de ommetje app gebruiker ook de wolk chloroform om het zwembad waarvan bekend is dat die ook een slaap verwekkend effect heeft op de hersenen.

Almelo denkt de kosten te kunnen opvangen door vlak naast het zwembad een nieuwe woonwijk te bouwen. Dat is geen goed idee, zo als u nu zelf nu kan vaststellen uit de plaatjes hoeveel chloroform er in de directe omgeving van de zwemfabriek in de tuin en nieuwe woonhuizen komen .

Woonwijk naast een zwemfabriek.

Een zwembad is een chemische fabriek waarbij veel oplosmiddelen vrijkomen. Kijkt u maar naar de hoeveelheid chloroform in de buitenlucht . Vergelijk dat met de achtergrond referentie in de gezonde buitenlucht.

De bovenstaande informatie is niet nieuw maar al decennialang bekend.

De auteur stond er in 1990 zelf mee in de telegraaf .

Alle grote organisaties, Zelfs gerenommeerde researchinstituten in Nederland besteden nauwelijks aandacht aan deze problematiek

Een oorzaak daarvan is dat de drinkwaterwet geldig is tot aan de watermeter. Wat daar achter gebeurd is ( was) niet hun probleem.

Uit de nieuwe omgeving’s wet voor zwembaden blijkt dat dit wel degelijk het geval is als men kijkt naar de norm voor chloroform.

Het is veel beter om aan het begin van de pijpleiding dat wil zeggen het probleem daar aan te pakken waar het ontstaat. En eindelijk eens regels te stellen aan de prestaties van een waterzuivering voor zwembaden. Meer dan vier decennia geleden heeft men in die tijd geest uit politieke redenen gekozen voor de markt werking. Dit heeft er toe geleid dat de gene die het het commercieel het handigst hebben aangepakt het gewonnen lijken te hebben.

Elk “systeem ” werkt immers als er maar voldoende water wordt ververst. Of als er nauwelijks bezoekers zijn ( lage bassin belasting)

Daarnaast heeft de overheid ook zelf boter op zijn hoofd omdat door de bezuinigingen de topambtenaren die ooit wel veel die specifieke waarheid en kennis hadden wegbezuinigd.

Er moet weer een onafhankelijke water paus komen bij de regering. Die de zonder last opzoek gaat naar de waarheid en grenslijnen wetten en sancties trekt. EN HANDHAAFT!

Die kennis van zaken zijn wegbezuinigd. Door de markt werking is deze problematiek telkens weer het jacht terrein van de onwetende gladde jongens gerenommeerde ingenieursbureaus en systeem leveranciers die voor eigen parochie preken. Tenkoste van de veiligheid.

Er is zelfs een organisatie die strategisch een leerstoel heeft gekocht bij de TU Delft waardoor het lijkt of daar alle ONAFHANKELIJKE EN WETENSCHAPPELIJKE kennis wel gewaarborgd is.

Helaas is dat niet het geval. De promovendus die daar afgestudeerd is heeft best wel aardig werk geleverd. Zijn thesis kan worden ge kwalificeert als de zesjes cultuur of een magere zeven. Aan de kern van het probleem heeft hij niet gewerkt, in tegenstelling. Het wiel is opnieuw uitgevonden en men presenteert zogenaamd het “eigen” systeem” dat het nu is die neusje van de Zalm moet zijn. In werkelijkheid zijn het de gladde jongens palingen in een emmer met snot. Metafoor voor geld . Dat kunt u opmaken uit de volgende alinea.’s

De nieuwe omgeving’s wet! Als verdienmodel en financieel zwart gat.

Het goede van de nieuwe omgevingwet is dat die eindelijk het chloroform probleem / uitdaging erkend. Maar geen oplossingen en richting geeft. Dat mag u t.z.t zelf uitzoeken.

Door de bezuinigingen komt er een nieuwe omgeving’s wet waardoor alle vergunningen ook horeca enz op een hoop worden gegooid en het zwembad zelf maar de expertise in huis moet gaan halen om een risico inventarisatie en evaluatie en analyse te maken. Om vervolgens dit weer in een doofpot te gooien omdat het geld al op is. Die specifieke kennis heeft een zwembad niet in huis, en zal die ook nooit krijgen . Maar wel de leerstoel van de TU Delft wilt u daar tegen betaling graag bij helpen. Natuurlijk wil O3 Systems water bv dat ook . Maar doet het op deze prikkelende wijze ONBAATZUCHTIG.

Dit is ook een pleidooi dat er weer moet worden terug gekeerd naar duidelijke wettelijke kaders waarbinnen de waterzuivering, en het rendement, samen met de belasting van het bad dat wil zeggen het maximaal aantal bezoekers gewaarborgd is zodat er niet meer dan maximaal 15 l water per zwemmer per uur moeten worden ververst in plaats van bijvoorbeeld 30 l dat scheelt wel weer 50%.

Kruisbesmetting en veiligheid

Iedereen weet tegenwoordig wat de 1,5 m maatregel inhoud. Juist dit belangrijke gegeven is nog steeds niet geregeld in water van een zwembad om zo ook veilig zwemwater te garanderen.

Om veilig te zwemmen heeft iemand die baantje trek 4,5 vierkante meter nodig voor baantjes trekken. Dat is het geval als het water dieper is dan 1,6 m. Voor recreatief zwemmen staan in een bassin geld een veilige oppervlakte per zwemmer van 2,7 vierkante meter.

Dat heeft verschillende voordelen.

Iedereen En een badmeester en juffrouw die kan tellen ziet wanneer er te veel gevraagd wordt van de waterzuivering.

Het wettelijke desinfectie middelgarandeert dat men niet ziek wordt als men zich aan die 1,5 meter afstand houd. Een goed desinfectie middel moet in staat zijn om binnen 5 minuten een log vijf dat is meer dan 100.000 eenheden van vijf soorten microflora / bioterroristen af doden. Anders is er geen sprake van een wettelijk toegestaan desinfectie middel. mensen die een privé spa hebben kakken allerlei wondermiddeltjes in het water. Niemand houdt toezicht op de schadelijke gevolgen daarvan. Achter de watermeter mag u zelf weten wat hij doet.

Een derde en niet onbelangrijke factor Is dat het niet mogelijk is om botsingen te krijgen waardoor men een arm breekt als iemand even niet oplet en van de kant boven u springt.

Het wiel hoeft ook niet opnieuw te worden uitgevonden. Als men in Almelo Op de fiets stapt, en het eerste de beste zwembad in Duitsland binnentreedt komt men er achter dat daar de zaken wel strak op zijn Duits = grundlig geregeld zijn. De 4 bewezen systeem volgens de DEUSCHE industrie norm DIN19645 kan men een op een kopiëren voor de Nederlandse situatie.

Als wij decennia geleden dit systeem hadden overgenomen GEJAT had dit schaars en veilig drinkwater ook al massa’s koolzuur bespaard en waren we met de energietransitie en de doelstellingen van Parijs al een heel eind in de goede richting.

Doordat men weer dezelfde vaut op faut maakt en geen aandacht heeft voor de kern namelijk de waterzuivering van een zwembad doemt het ramp scenario op dat we weer aan het stoken gaan met de ramen open en dat het huidige zwarte gat van gemeenten waarin veel tijd geld en energie en ook de gezondheid van mensen verdwijnt in stand blijft.

De auteur #alichemicalie is heeft zelf ook diversen strafbladen. Vanaf 1982 bekend met de GOUDEN HANDEL verkoop en de marketing van Chemische producten en systemen.

Hij heeft zelf voor een multi national gewerkt, en mee geholpen aan de strategie die toen in zijn onschuld en onwetendheid nog niet zo gek leek om het chemisch afval van de chloor productie van PVC dat is chloorbleekloog om te zetten te verdringen in een “milieu vriendelijk” dat wil zeggen “alternatief” voor de desinfectie middelen die men tot 1960 in zwembaden gebruikte.

Hij pleit voor een terugkeer naar die systemen van voor 1960. En vooral voor het gebruik van broom omdat dit per saldo uiteindelijk minder risico’s heeft dan het gebruik van het chloor.

Waarom Broom ( dode zeezout) in plaats van chloor

Omdat hiermee met chloor atomen veel stabielere desinfectie bij producten worden gevormd. Het kost dan weer meer moeite tijd en energie om na verloop van tijd het chloroform en de andere chloor atomen en de aan stikstof of koolstof atomen hebben gevormd er weer af te halen .

Dat is nodig om de stoffen te mineraliseren en weer terug te brengen naar de basis bouwsten van moeder natuur. Circle of life of cradele to cradele van wieg tot graf.

FLUOR ALARM

In dit chloroform kader dient zich nu een absolute ramp aan. Meer en meer wordt duidelijk dat er ook al veel verbindingen zijn waarbij een fluor atomen zich gehecht heeft aan een koolstof of een stikstofgroep. Omdat deze verbinding tussen fluor en die andere organische stoffen N of C atomen zeer SUPER sterk is is de giftigheid een factor in 1000 of VEEL meer hoger.

We hebben het dan over POFAS EN PFAS medicijn resten in urine en hormonen in urine bestrijding middelen verbindingen.

Daarom nooooit plassen in het zwembad en moet / gaat strafbaar worden . Dat is geen grapje.

Die cocktail zeer zorgwekkende stoffen die in een maximale hoeveel hoeveelheid al schadelijk zijn als die in het voedsel of het drinkwater zitten.

Het schadelijke effecten via de huid is vele malen en groter. Dit is een zeer zeer ! zorgwekkende situatie. Die mogelijk tot gevolg heeft dat er helemaal niet meer gezwommen mag worden. En ook niet meer dagelijks gedoucht.

De problematiek is al dermate ernstig dat wanneer baby’s geboren mijn 3 kleinzoon geboren werd deze al als een spons, en ook op het moment dat de hersenen gevormd worden worden in de baarmoeder het groei proces beïnvloed heeft door deze neurotoxinen en al niet meer brandschoon ter wereld komen.

Zijn Tante Lies mijn dochter bood de ouders pas geleden een waarde check van bijna 40 euro aan om in een afgelegen maar aan de buitenkant hippe lokatie te gaan BABY ZWEMMEN. Naar opa kunnen ze inmiddels niet meer luisteren. Die heeft al 20 jaar ruzie met oma die dit wel gezellig vind . Zo hardnekkig is dit probleem. En de vel maatschappelijke gevolgen .

Op het laatste plaatje kunt u zien dat de hoeveel heet water op aarde beperkt is. Voorkomen van een verontreiniging is vele malen beter dan achteraf deze problemen oplossen

laten we haast maken om de volgende permanente crisissen te voorkomen

Baby zwemmen is ” niet ” handig

Plaats een reactie